УКРАЇНСЬКА ПРОМИСЛОВІСТЬ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ - ЗАЛОЗНОВА , Юлія (Економіка України, 2024)
Промисловість України нині переживає складний етап, перебуваючи під тиском нових геополітичних, геоекономічних, технологічних та соціальних змін. Тому актуальності набуває знаходження ефективних рішень щодо системного оновлення промислової моделі України, адекватного новим глобальним викликам та національним інтересам. Науково-практична дискусія з проблем розвитку промисловості та нової промислової політики в Україні триває не перший рік. Проте залишаються ще недостатньо висвітленими аспекти ефективного включення української промисловості у процес неоіндустріалізації, який є провідним світовим трендом. Підкреслено, що через нинішній стан глибокої деіндустріалізації в Україні неможливо забезпечити адекватних відповідей на сучасні виклики національній безпеці та економічному суверенітету Української держави, глобальній конкурентоспроможності вітчизняної економіки, повноцінній суб’єктності України в міжнародних процесах і структурах, соціальній та екологічній відповідальності. Висвітлено основні проблеми, які відчутно впливатимуть на умови формування нової промисловості в Україні за неоіндустріальним сценарієм. Вони також визначатимуть го-ловні напрями та інструменти державної промислової політики. Як найбільш значущі на-звано проблеми, зумовлені деіндустріалізацією (незадовільні обсяги, темпи, структура виробництва, дефіцит інвестицій, інновацій, кваліфікованих кадрів). Ризики також пов’язані з великою часткою неформальної економіки (тінізацією) та неформальної зайнятості. Істотно стримує реформування і відсутність стратегічної паритетної взаємодії влади та бізнесу. На особливу увагу заслуговує проблема врегулювання й захисту прав власності, насамперед інтелектуальної. Суперечливий вплив на потенціал зростання та структурні зміни в промисловості також справлятиме проблема Криму і Донбасу. Стратегія розвитку промисловості України має бути орієнтована на подолання зазна-чених стратегічно значущих проблем. Підкреслено, що шанс для відчутного підвищення ефективності промислового виробництва, який надає неоіндустріалізація, необхідно реалізувати у стислі строки на основі ефективної промислової політики.