ВПЛИВ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ НА БАЛАНСОВУ ВАРТІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА - ОРЛОВА , Валентина; КАФКА , Софія (Економіка України, 2024)
Зміст і призначення бухгалтерського обліку – виявлення, вимірювання, реєстрація, накопичення, узагальнення, зберігання та передання інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття управлінських рішень. Господарські операції відображаються в цінах на момент їх здійснення, що забезпечує достовірне визначення фінансового результату діяльності підприємства за той чи іншій період у цінах того періоду. Проте на його фінансовий стан впливають й інші умови: інвестиційна привабливість підприємства, позиція на ринку, інфляція, надзвичайні події тощо, у результаті чого може змінюватися ціна об’єктів обліку. З’ясовано, чи доцільно відображати такі зміни на рахунках бухгалтерського обліку. Досліджено особливості впливу облікової політики на вартість підприємства, виявлено та запропоновано розв’язання проблемних аспектів оцінювання окремих об’єктів обліку, зокрема, це стосується порядку відображення переоцінок на рахунках бухгалтерського обліку і представлення інформації про них у фінансовій звітності як джерела інформації про вартість підприємства. Існує ряд методик щодо оцінки вартості підприємства, серед яких головною є оцінка на основі даних фінансової звітності, а саме балансу (так звана балансова вартість). Встановлено, що в сучасних умовах господарювання і ведення бізнесу облікова політика є вагомим інструментом управління не тільки обліком, але й результатами фінансово-господарської діяльності та вартості підприємства. Для забезпечення користувачів інформацією щодо реальної вартості активів, зобов’язань і капіталу статті бухгалтерського балансу на дату звітності за необхідності треба переоцінювати, а результати подавати у звіті про фінансовий стан. Різницю між даними бухгалтерського балансу і звіту про фінансовий стан слід розкривати в примітках до фінансової звітності.