СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО: ПОНЯТТЯ, ІДЕНТИФІКАЦІЯ, РІВНІ - КОРОЛЬ , Світлана (Економіка України, 2024)
Вихід українських компаній на світові ринки, їх прагнення відповідати міжнародним стандартам бізнесу, підвищити конкурентоспроможність й інвестиційну привабливість зумовило широку варіативність підходів до розуміння соціальної відповідальності підприємств науковцями та практиками. З огляду на це, мета статті – уточнити поняття «соціально відповідальне підприємство» та науково обгрунтувати підходи до їх ідентифікації. Для цього потрібно дослідити зарубіжний досвід, урахувати особливості вітчизняної практики соціальної відповідальності підприємств і вимоги міжнародних нормативних документів. Основою для наведених узагальнень і висновків став виконаний аналіз відкритих даних про діяльність 100 вітчизняних підприємств та нефінансових звітів 100 зарубіжних підприємств, що заявили про свою відданість принципам соціальної відповідальності. Під час дослідження автором застосовано методи теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу, індукції та дедукції, що дало змогу визначити сутність досліджуваного поняття, виявити особливості ідентифікації соціально відповідальних підприємств в Україні, визначити підходи до визнання підприємств соціально відповідальними та до їх ранжування. У результаті дослідження вітчизняних підприємств установлено, що в Україні поширюється практика соціальної відповідальності бізнесу. Виявлено варіативність підходів, яка пояснюється рівнем виконання вимог нормативних документів у сфері соціальної відповідальності бізнесу (СВБ). Лише окремі підприємства забезпечують прозорість своєї діяльності та дотримуються принципів СВБ у їх повсякденній практиці. Для ідентифікації соціально відповідальних підприємств запропоновано використовувати 5 рівнів. Рівні соціальної відповідальності підприємств розрізняються за складом першорядних заінтересованих сторін, підходом до впровадження принципів СВБ в господарську діяльність. Підвищення рівня соціальної відповідальності вимагає докорінної зміни стратегії управління підприємством і не залежить від його виду економічної діяльності та розміру. Викладені у статті положення доцільно враховувати при проведенні подальших досліджень з метою вдосконалення управління підприємствами і підвищення їх економічної, екологічної та соціальної ефективності.