РОЗВИТОК ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ: ЕКОЛОГІЧНІ ВИКЛИКИ - МАЗАРАКІ , Анатолій; ХАРСУН , Людмила (Економіка України, 2024)
Трансформаційні процеси в сучасних ланцюгах постачання, що зазнають істотного впливу глобальних екологічних проблем, зорієнтовано на підвищення рівня ефективності їх функціонування та забезпечення конкурентоспроможності товарів, які проходять через ці ланцюги на шляху до кінцевого споживача. З одного боку, параметри всіх ланок логістичних ланцюгів повинні відповідати міжнародним екологічним вимогам, а з іншого – дотримання принципів екологічності слугує необхідною умовою задоволення потреб сучасних споживачів з високим рівнем екологічної свідомості. Логістичні операції є джерелом негативних впливів на навколишнє природне середовище. Насамперед це стосується викидів парникових газів у процесі транспортування, відходів виробництва та пакувальних матеріалів, шумового й пилового забруднення, змін ландшафту та використання природних ресурсів. Відтак, екологічні виклики зумовлюють кооперацію всіх учасників ланцюгів постачання, спрямовану на створення і впровадження ефективних екологічних стратегій та концепцій логістичної діяльності. Потребу в екологізації транспортно-логістичної системи України продиктовано необхідністю досягнення високого рівня її конкурентоспроможності як елемента глобальної мережі ланцюгів постачання. І хоча за рядом показників вітчизняна логістична система характеризується низьким рівнем екологічності, втішає позитивна тенденція до усвідомлення необхідності екологічної спрямованості її розвитку як у державних органах влади, так і серед самих логістичних операторів.