ТЕОРЕТИЧНА ПАРАДИГМА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - ЗВЄРЯКОВ , Михайло (Економіка України, 2024)
Для України вкрай важливими стають відновлення і забезпечення сталого зростання національної економіки шляхом задіяння, насамперед, внутрішніх факторів. Тому з’ясування причин несталого економічного зростання є важливим завданням економічної науки. Показано, що українська економіка вступила у фазу несталого зростання внаслідок вичерпання потенціалу відновлювального зростання, скорочення припливу експортної виручки та іноземного капіталу, а також збільшення зовнішнього боргу. Досліджено природу спадів і піднесень у різних економічних моделях. Виявлено, що національна економіка перебуває у стані затяжного спаду, який змінюється незначними піднесеннями, що породжує ілюзію подолання кризи. Доведено, що для української економіки зберігається загроза залишатись у параметрах стагнації та невеликого зростання. Розкрито природу трансформаційного циклу, який включає у себе дві фази. Такий цикл визначає межі перехідного періоду. Завершення спаду і перехід у стадію сталого зростання можливі тільки тоді, коли буде запущено механізм капіталістичного відтворювального циклу промислового капіталу. Зроблено висновок, що промисловий цикл є іманентною формою освоєння нових техніки і технології в ринковій економіці. Визнано, що за роки ринкової трансформації не розв’язано ті суперечності, які притаманні перехідному періоду. Ці нерозв’язані суперечності стали істотними особливостями існуючої моделі капіталізму в Україні, які надають їй специфічно-історичного вигляду. Зазначається, що глибинні причини кризи української моделі закладено в системі суспільного відтворення промислового капіталу, яка в умовах дії ринкових механізмів спричинила різке скорочення обробних галузей і розширення сировинних секторів. Обгрунтовано положення про те, що вихід з нинішніх проблем і перехід на траєкторію сталого розвитку можливі на основі нової моделі, яка б поєднувала в собі ринкові та регульовані державою засади. Показано необхідність розробки комплексного плану оновлення матеріально-технологічної структури національної економіки.Для України вкрай важливими стають відновлення і забезпечення сталого зростання національної економіки шляхом задіяння, насамперед, внутрішніх факторів. Тому з’ясування причин несталого економічного зростання є важливим завданням економічної науки. Показано, що українська економіка вступила у фазу несталого зростання внаслідок вичерпання потенціалу відновлювального зростання, скорочення припливу експортної виручки та іноземного капіталу, а також збільшення зовнішнього боргу. Досліджено природу спадів і піднесень у різних економічних моделях. Виявлено, що національна економіка перебуває у стані затяжного спаду, який змінюється незначними піднесеннями, що породжує ілюзію подолання кризи. Доведено, що для української економіки зберігається загроза залишатись у параметрах стагнації та невеликого зростання. Розкрито природу трансформаційного циклу, який включає у себе дві фази. Такий цикл визначає межі перехідного періоду. Завершення спаду і перехід у стадію сталого зростання можливі тільки тоді, коли буде запущено механізм капіталістичного відтворювального циклу промислового капіталу. Зроблено висновок, що промисловий цикл є іманентною формою освоєння нових техніки і технології в ринковій економіці. Визнано, що за роки ринкової трансформації не розв’язано ті суперечності, які притаманні перехідному періоду. Ці нерозв’язані суперечності стали істотними особливостями існуючої моделі капіталізму в Україні, які надають їй специфічно-історичного вигляду. Зазначається, що глибинні причини кризи української моделі закладено в системі суспільного відтворення промислового капіталу, яка в умовах дії ринкових механізмів спричинила різке скорочення обробних галузей і розширення сировинних секторів. Обгрунтовано положення про те, що вихід з нинішніх проблем і перехід на траєкторію сталого розвитку можливі на основі нової моделі, яка б поєднувала в собі ринкові та регульовані державою засади. Показано необхідність розробки комплексного плану оновлення матеріально-технологічної структури національної економіки.