НЕЗБАГНЕННІ ШЛЯХИ ЄВРОПИ: В ПОШУКАХ ГАРМОНІЇ - КІСТЕРСЬКИЙ , Леонід; РОМАНЕНКО , Ольга; ЛИПОВА , Тетяна (Економіка України, 2020)
Проаналізовано мотиви, дії та наслідки інтеграційних і дезінтеграційних дій європейських країн і окремих політиків за останні 70 років. Показано провідну роль Франції та Німеччини в повоєнному об’єднанні Європи на основі християнських цінностей. Відзначено важливу позицію французьких політиків і особливу роль міністра закордонних справ Франції післявоєнної Європи Роберта Шумана, що запропонував план об’єднання народів Європи, який в сучасному вигляді перетворився на те, що ми сьогодні називаємо Європейським Союзом. Показано особливі інтеграційні успіхи за президентства в Європейській комісії француза Жака Делора. Обґрунтовано особливу роль Франції як в євроінтеграційних, так в «євроскептичних» процесах сучасної Європи. Доведено унікальність партнерства, в якому держави-члени об'єднали суверенітет у певних сферах політики та узгодили закони щодо широкого кола економічних і політичних питань. З’ясовано, що за останнє десятиріччя Європа явно відійшла від системи цінностей ініціаторів об’єднувальних процесів, що значною мірою стало причиною сучасної гострої кризи в ЄС; показано особливу роль Великої Британії та Німеччини у виникненні проблем, що призвели до втрати пріоритету християнських цінностей на користь короткострокового прагматизму. Проаналізовано абсорбційні можливості ЄС, які не відповідають викликам сучасного світу. Доведено, що хоча основні християнські цінності формували багато європейських інституцій, сучасне переважання матеріалістичних цінностей в Європі та прагнення негайного матеріалізму викликають глибоке занепокоєння за майбутнє Об’єднаної Європи. Обґрунтовано сценарії подальшого розвитку ЄС з урахуванням можливості різного ступеня інтегрованості, особливо потенціальних нових членів.