NEET – НОВЕ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЯВИЩЕ - ЛИПЧУК, Василь (Економіка України, 2020)
Проблема молодого покоління є однією з ключових у кожному суспільстві. В Україні вона набуває особливої значущості з огляду на посилення демографічної кризи, старіння населення та міграцію молоді. У сукупності негативних явищ поширення останнім часом набуває проблема, пов’язана з молоддю, яка не вчиться, не працює і не бажає вчитися або працювати. Ця категорія молоді у світовій практиці дістала назву NEET (not in employment, education or training). Саме потреба викликати інтерес науковців і практиків, усього суспільства до цього явища, яке може, без перебільшення, мати катастрофічні соціально-економічні наслідки для України, і стала основною метою статті. Дослідження проведено трьома окремими методами: аналізу існуючих даних (desk research); анкетного комп’ютерного (CAPI) та індивідуального (IDI) опитування; на основі літературного огляду. З’ясовано сутність поняття NEET як явища та категорії молодих людей, котрі не працюють як з власної волі, так і через те, що, незважаючи на свої зусилля, не можуть знайти роботу і бути зайнятими. Виокремлено п’ять груп молодих осіб з розглядуваної категорії, подано критерії їх ідентифікації. Оцінено стан даного явища, на підставі відомостей зарубіжних дослідників та власних спостережень виявлено основні причини появи, поширення та наслідки цього явища. Особливу увагу приділено окремим рекомендаціям щодо обмеження його поширення в Україні. З цією метою наведено стратегії та програми, які набули практичного застосування в країнах Європейського Союзу.