ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ РИНКУ КРАУДФАНДИНГУ В УКРАЇНІ - ДИБА , Михайло; ГЕРНЕГО , Юлія (Економіка України, 2020)
Посилення глобалізаційних тенденцій у сучасному суспільстві зумовили появу нових вимог до конкурентоспроможності суб’єктів бізнесу. Зокрема, особливого значення набуває пошук додаткових фінансових ресурсів для реалізації соціальних та бізнес-проектів. Отже, затребуваними стають дослідження проявів краудфандингу, специфіки функціонування глобального, регіональних та національних ринків. Актуалізація прикладних аспектів краудфандингу спричинила появу низки досліджень заданої тематики у працях зарубіжних та вітчизняних авторів. Проте не вирішеними залишаються питання систематизації досліджень специфіки функціонування та видових характеристик краудфандингового ринку в сучасних умовах, що і зумовило мету статті. Обґрунтовано порівняльні характеристики сутності та ключових видових характеристик краудфандингу. Уточнення понятійного апарату зроблено в контексті виокремлення структурних складових і функціональних проявів краудфандингу. Проаналізовано тенденції розвитку глобального ринку краудфандингу. Обґрунтовано прояви та характеристики його регіональних ринків, зокрема, проаналізовано специфіку європейського ринку краудфандингу. Наведено приклади краудфандингових платформ, які формують основу для пришвидшення розвитку національного ринку краудфандингу Німеччини. Обґрунтовано прояви краудфандингу в Україні: наведено приклади, розглянуто специфіку функціонування найбільших вітчизняних краудфандингових платформ («Велика Ідея» та Na Starte) та в цілому ринку краудфандингу. Зроблено висновки щодо потенціалу розвитку глобального та вітчизняного ринків краудфандингу.