ФІСКАЛЬНІ ІНСТИТУТИ У ПРОЦЕСІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - ПЛОТНІКОВ , Олексій; БОРЗЕНКО , Олена; ПАНФІЛОВА , Тамара (Економіка України, 2024)
Розглянуто трансформаційні процеси фіскальної сфери ЄС щодо розвитку фіскальних інститутів у контексті системоутворюючої складової як інтеграційних, так і дезінтеграційних процесів. Фіскальні інститути ЄС виконують важливу не тільки економічну, але й політичну роль у формуванні стрижня інтеграційних процесів. Саме завдяки фіскальним інститутам здійснюється матеріалізація доведення політичного впливу на країни – члени ЄС і зворотний зв’язок. Трансформаційні процеси фіскальної сфери стосуються: політики витрат (оптимізації обсягів і раціоналізації структури, підвищення ефективності витрачання державних ресурсів), формування доходів (коригування системи оподаткування, підвищення ефективності адміністрування податкових платежів, детінізації економіки, поліпшення умов кредитування реального сектору, вдосконалення державної підтримки малого й середнього бізнесу) та фінансування сектору державного управління (зменшення дефіциту державних соціальних фондів, обмеження обсягів та формування оптимальної структури державних запозичень) тощо. Визначено сутність основних функцій фіскальних інститутів ЄС (загальноутворюючої, розподільної та контрольної) як стрижнеутворюючих елементів його архітектури у конструктивному та деструктивному напрямах розвитку. Охарактеризовано сучасний стан розвитку трансформаційних процесів в ЄС у двох основних напрямах – конструктивному і деструктивному. Конструктивний напрям передбачає подальше розширення ЄС з використанням відповідних процедур. Деструктивний – вихід країн з ЄС і відновлення всіх атрибутів країни, яка не входить до тих чи інших об’єднань. Сформульовано положення про те, що фіскальні інститути в деструктивному напрямі відіграватимуть гальмуючу роль. Причому, чим вищий рівень інтеграції було досягнуто даною країною, тим більш гальмуючою буде роль фіскальних інститутів у випадку деструктивних процесів. Для України акцентування уваги на фіскальних інститутах у їх відповідних якостях може бути корисним для подальшого поглиблення співпраці з Євросоюзом та коригування вже реалізованих кроків.