НАКОПИЧУВАЛЬНЕ ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ - ЗУБИК , Сергій (Економіка України, 2024)
Важливою метою накопичувального пенсійного забезпечення є створення ефектів економічного розвитку, оскільки пенсійні виплати з усіх компонентів пенсійної системи, накопичувальних чи ненакопичувальних, фінансуються за рахунок обсягів виробництва у країні. У контексті фінансового посередництва накопичувальне пенсійне забезпечення (накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та система недержавного пенсійного забезпечення) сприяє економічному зростанню завдяки, по-перше, трансформації довгострокових заощаджень у довгострокові інвестиції, а по-друге, забезпеченню технологічних змін і структурних зрушень в економіці. В Україні накопичувальне пенсійне забезпечення не дістало належного розвитку (активи системи накопичувального пенсійного забезпечення становлять лише 0,14% від сукупних активів фінансових корпорацій), а отже, не має будь-якого істотного впливу на економіку. Потужними поштовхами для розвитку накопичувального пенсійного забезпечення в Україні здатні стати, по-перше, запровадження з початку 2019 р. накопичувальної системи пенсійного страхування, а по-друге, якісне оновлення інституційних умов недержавного пенсійного забезпечення у зв’язку з імплементацією вимог Директиви 2016/2341 від 14 грудня 2016 р. про діяльність установ трудового пенсійного забезпечення та нагляд за ними (IORPs) (переглянута) та реалізацією заходів, передбачених Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року. Позитивний економічний ефект від впровадження корпоративних пенсійних програм також може бути досягнутий на рівні окремих корпорацій. Корпоративне пенсійне забезпечення як прояв корпоративної соціальної відповідальності сприяє зростанню соціального ресурсу корпорацій і одночасно виступає гнучким інструментом управління персоналом в умовах наростаючого дефіциту робочої сили та посилення на ринку праці конкуренції з боку роботодавців.