ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИДАТКІВ З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ НА ЕНЕРГЕТИЧНИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ - ЖИБЕР , Тетяна (Економіка України, 2024)
Енергетичний сектор України побудовано згідно з потребами колишнього СРСР. Весь період незалежності пострадянські зв’язки та технології вимагали значних витрат публічних коштів на потреби ПЕК. Метою статті є визначення суми затрат публічних коштів на діяльність енергетичного сектору України. Завдання – окреслити перспективи подальшого навантаження на публічні видатки. Показано динаміку прямих видатків та кредитів з державного бюджету на енергетичний сектор, виконано їх порівняння в цілому та за окремими сферами. Спосіб розрахунку полягав у авторському групуванні та додаванні фактичних бюджетних видатків або кредитів разом за загальним і спеціальним фондами бюджету згідно із бюджетними програмами протягом 2002–2017 рр. Видатки на ПЕК за функціональною класифікацією порівнювалися з авторськими розрахунками видатків за бюджетними програмами. Виявлені розбіжності пояснюються виконанням протягом усього аналізованого періоду затверджених бюджетних програм різними відповідальними виконавцями, нівелюванням наслідків діяльності суб’єктів енергосектору в економічній сфері, переміщенням сум між видатками і кредитуванням тощо. За досліджуваний період кількість тематичних бюджетних програм зменшилася вчетверо. Аналіз показує перспективи подальшого здійснення значних прямих видатків на вугільну галузь для підтримання закритих гірничих виробок, утримання служби рятування та попередження катастроф, дотування підприємств для компенсації собівартості вугілля. Спосіб фінансового забезпечення ремонтів і модернізації енергомереж через бюджетні кредити означає перспективи збільшення майбутнього боргового навантаження на бюджет через необхідність повертати кредити у валюті. У цілому енергетичний сектор отримує також опосередковані дотації з державного бюджету через субсидії населенню і пряме фінансування. Скорочення кількості бюджетних програм шляхом їх укрупнення звужує можливості для аналізу державної політики у сфері фінансової підтримки енергетичного сектору в Україні.