ФІСКАЛЬНІ ПРАВИЛА ТА КОРИГУВАННЯ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ - КУДРЯШОВ , Василь (Економіка України, 2024)
Висвітлено питання використання фіскальних правил у проведенні бюджетної політики (одного з інноваційних механізмів, спрямованих на обмеження фіскальних дисбалансів та посилення позитивних впливів на економічний і соціальний розвиток). Проведено аналіз підходів до визначення змісту фіскальних правил. Запропоновано його трактування, що відображає не тільки їх обмежувальні, але й коригуючі функції. Розглянуто рекомендації МВФ з питань застосування фіскальних правил, наднаціонального регулювання бюджетної політики в рамках інтеграційних об’єднань, їх позитивний та негативний вплив на розвиток держав-членів. Зазначено, що фіскальні правила мають бути досить виваженими і гнучкими для їх використання в державному управлінні. З метою підвищення результативності фіскальних правил протягом останніх років в ЄС було внесено істотні зміни щодо їх складу. Виявлено основні завдання застосування фіскальних правил, а також їх значення в підвищенні бюджетної відповідальності уряду, зокрема, у забезпеченні бюджетної дисципліни, а також ефективності витрачання коштів. Розкрито механізми коригування бюджетної політики, які запроваджуються в рамках фіскальних правил. Особливу увагу приділено заходам продовження фіскальної консолідації, а також підтримання економічного зростання та фінансової стабільності. Зроблено висновки, що посилення жорсткості фіскальних правил на наднаціональному рівні в ЄС перешкоджало гнучкості в управлінні бюджетними ресурсами, отже, вони вимагають реформування. З використанням фіскальних правил актуалізувалися питання внесення змін до інституційної структури управління державними фінансами та поглиблення прозорості бюджетних операцій. Зазначено, що зміни до застосування фіскальних правил є досить важливими для України. Ті правила, які використовуються в нашій державі, є недостатніми і повною мірою не вирішують покладені на них завдання. Вони потребують розширення і вдосконалення, а також запровадження дійових механізмів імплементації. Для підвищення результативності фіскальної політики в Україні слід ураховувати досвід зарубіжних країн, а також розробляти і запроваджувати більш детальні та гнучкі фіскальні правила.