ТРАНСФОРМАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ТА ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - РЕПІНА, Інна (Економіка України, 2024)
Пізнання та системне дослідження сутності інноваційних процесів продовжує залишатися надзвичайно актуальним науковим і прикладним завданням. У статті розглянуто стан і перспективи розвитку інноваційного підприємництва в Україні порівняно з країнами інноваційного анклаву для пошуку каталізаторів його активізації. Основою наведених узагальнень і висновків слугували праці вітчизняних і зарубіжних учених, нормативно-законодавчі акти, публічні звіти та плани інноваційного розвитку України різних часових проміжків, дані Держкомстату України, Євростату, офіційних рейтингів Startup Ranking та Global Innovation Index. Під час дослідження застосовано широкий спектр загальнонаукових і спеціальних методів пізнання. Для проведення трансформаційного аналізу розвитку інноваційного підприємництва запропоновано дескриптивну модель ADIE 7D, яка базується на семи дескрипторах: «Наукомісткість ВВП», «Венчурне фінансування інноваційної діяльності», «Питома вага підприємств, що займаються інноваціями», «Кількість зареєстрованих патентів», «Реалізація інноваційних проектів (Start-up)», «Екосистема інноваційного підприємництва», «Глобальний інноваційний індекс». Вона дозволила ідентифікувати стимулятори і дестимулятори впливу на процес створення сприятливого середовища інноваційної активності. Серед ключових стимуляторів розвитку інноваційного підприємництва слід вказати на значний інноваційний потенціал, підприємницький ентузіазм і креативність інноваторів. Проте відсутність належного фінансування та гармонізованої екосистеми інноваційного підприємництва стає на перешкоді радикальних змін, спрямованих на інноваційний прорив нашої держави. На основі результатів проведеного аналізу представлено стратегічну карту розвитку інноваційного підприємництва в Україні за дескрипторами запропонованої моделі. У подальших дослідженнях планується доповнити цю дескриптивну модель ADIE 7D за рахунок імплементації нових перспективних дескрипторів для поглиблення аналітичних процедур.