СУПЕРЕЧЛИВИЙ ВПЛИВ ІНСТИТУЦІЙНИХ РЕФОРМ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕКОНОМІКИ - ЯРЕМЕНКО , Олег (Економіка України, 2024)
Реформи впливають на ефективність економіки через механізми мобільності ресурсів, очікувань, довіри, динаміки тіньового сектору, корупції та економічної свободи, загальної інноваційної спроможності економіки. Характер і зміст цих впливів є суперечливими та іноді невизначеними. Тому, плануючи «чергову хвилю» реформ, є сенс враховувати специфічні особливості зв’язку змін в інституційному середовищі з процесами функціонування та розвитку економіки. Реформам передує критичне зростання невизначеності, проявом якої є масові інституційні, ринкові та технологічні деструкції. Такі розриви, деструкції та проблеми не піддаються подоланню в межах старої системи правил, фактичного розподілу повноважень та відповідальності учасників господарської системи, оскільки жоден суб’єкт не вважає деструкції такими, що належать до сфери його відповідальності та повноважень. Зміст реформ – це усвідомлена зміна розподілу економічної влади в суспільстві. Найбільш узгодженими з ідентичністю суспільства і держави є еволюційні зміни або ендогенні реформи, які відображають внутрішній перерозподіл економічної влади, ринкові та технологічні зрушення в національній економіці. Інституційні реформи завжди містять істотний елемент невизначеності, який проявляється в коротко- або середньострокових ризиках падіння ефективності та довгострокової стагнації системи. Найбільшим ризиком інституційних змін слід визнати руйнування ідентичності й повну втрату суб’єктності. Урахування національного історичного контексту – важлива передумовою розуміння впливу реформ на економічну систему. Якщо реформи узгоджуються з історично сформованою ціннісною ідентичністю населення, фіксують або продовжують еволюційні зміни у ціннісно-подібних інституційних структурах суспільства, то ймовірність їх успіху буде відносно вищою, і вони зможуть забезпечити відчутне зростання суспільного багатства, посилення національної конкурентоспроможності, розвиток технологій та подальшу соціалізацію економіки.