ІНВЕСТУВАННЯ ІКТ-ІННОВАЦІЙ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВОЇ НАКОПИЧУВАЛЬНОЇ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ - ДУЛЬСЬКА, Ірина (Економіка України, 2020)
У статті досліджуються можливості інвестування компаній, що впроваджують ІКТ-інновації в національну економіку, за рахунок коштів загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи, запуск якої давно планується в Україні. Однак даний законопроєкт, поданий на розгляд Верховної Ради України наприкінці 2019 р., містить підходи, які регулюють неефективне добровільне накопичувальне пенсійне забезпечення. Отже,наслідками його впровадження стануть мала дохідність вкладених пенсійних накопичень, незначне охоплення ними населення, слабке інвестування реального сектору та технологічних пріоритетів національної економіки за рахунок добровільних пенсійних накопичень. Проблему успішному формуванню ефективного фондового ринку як передумови впровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи створює дефіцит надійних прибуткових фондових інструментів, зумовлений переважанням в Україні інсайдерської корпоративної моделі (диктат внутрішнього інвестора), тоді як розвиткові фондового ринку сприяє аутсайдерська модель (багато зовнішніх інвесторів). Досліджено досвід інвестування пенсійних накопичень США, Естонії, Казахстану, Польщі та Румунії і на цій підставі розроблено пропозиції з удосконалення законопроєкту щодо включення до переліку можливих інвестиційних декларацій ризикованіших і дохідніших агресивних інвестиційних декларацій та щодо більшої свободи вибору членів системи. Запропоновано на базі Міністерства цифрової трансформації України створити Координаційну раду, яка співробітничатиме з Пенсійним казначейством у плані інвестування коштів загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи у впровадження ІКТ-інновацій у всі сектори національної економіки. Ця рада зможе здійснювати експертизу, готувати проспекти емісії акцій (IPO, SPO) таких підприємств, здійснювати андеррайтинг їх розміщення серед авторизованих структур. Також необхідно якомога швидше створити при великих біржах фондові структури, які спеціалізуватимуться на лістингу, рейтингуванні цінних паперів та оцінці вартості цих та інших високотехнологічних компаній (як Nasdaq), сформувати в Україні спеціалізовані фонди прямих інвестицій, які орієнтуватимуться на купівлю перспективних малих і середніх компаній ІКТ-сектору.