ОБҐРУНТУВАННЯ СТРАТЕГІЧНИХ НАПРЯМІВ УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВУГІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - ЗАЛОЗНОВА, Юлія; ТРУШКІНА , Наталія (Економіка України, 2020)
Досліджено особливості функціонування підприємств вугільної промисловості з точки зору організації процесів збутової діяльності, що дозволило уточнити суть і зміст термінів «збутова діяльність вугільного підприємства», «маркетинг взаємовідносин», «клієнтоорієнтованість», «обслуговування споживачів вугільної продукції», «збутова мережа». На основі аналітичної оцінки основних показників збутової діяльності визначено тенденції її розвитку в ряді вугільних країн світу. Виявлено чинники, які впливають на організацію збутової діяльності вугільних підприємств в Україні, які умовно систематизовано у дві групи: екзогенні (політичні, інституційні, фінансові, ринкові, економічні, інформаційні, екологічні) та ендогенні (маркетингові, технологічні, фінансово-економічні, транспортні, інформаційні). Удосконалено клієнтоорієнтований підхід до обслуговування споживачів вугільної продукції на основі їх диференціації (виокремлення трьох категорій споживачів), який базується на врахуванні обсягів щорічного попиту різних груп споживачів та їх специфічних особливостях. Сформовано науково-методичні засади поєднання в межах реалізації концепції маркетингу взаємовідносин системного, процесного і функціонального підходів з метою вдосконалення обслуговування споживачів вугільної продукції. Обґрунтовано доцільність застосування мережевого підходу до організації збутової діяльності вугледобувних підприємств, суть якого полягає в розробленні трьох моделей збутових мереж як дієвих форм партнерства учасників ринку вугілля. Удосконалено механізм реалізації державно-приватного партнерства при управлінні збутовою діяльністю вугледобувних підприємств на основі організаційно-правової форми синдикату. Запропоновано методичний підхід до вибору оптимального каналу збуту вугільної продукції, який дозволяє з використанням методу аналізу ієрархій визначити найвагоміші критерії та систематизувати їх у групи (економічні, організаційні, ринкові та інформаційні), розрахувати обсяг партії поставки вугілля великооптовим споживачам з урахуванням багатьох чинників. Сформовано систему контрактних взаємовідносин вугледобувного підприємства та споживачів вугільної продукції з метою організації безперервного процесу укладання та виконання умов контрактів на поставку вугілля.