ЕКОНОМІЧНЕ ВІДНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК КРАЇН ПІСЛЯ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ ТА ВОЄН: НЕВТРАЧЕНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ - ІВАНОВ , Сергій (Економіка України, 2019)
Показано, що зарубіжний досвід швидкого повоєнного економічного зростання становить інтерес для України, яка потребує реконструкції економіки з метою стабільного розвитку та відновлення після збройного конфлікту на Донбасі та анексії Криму. Виявлено, що післявоєнний економічний бум характеризувався сталим економічним зростанням, практично повною зайнятістю в європейських і східноазіатських країнах, зокрема, і в тих, які були спустошені війною. Розкрито досвід Німеччини. Досліджено головні аспекти, на яких був зосереджений «план Маршалла», а саме підходи до використання та повернення запозичених коштів. Визначено, що відновлення відбувалося на основі обраної концепції розвитку «соціального ринкового господарства», головними елементами якої було досягнення високого рівня добробуту всіх верств населення, вільна ринкова конкуренція і приватне підприємництво, активна участь держави в забезпеченні передумов та умов конкуренції. Проаналізовано досвід післявоєнної відбудови економіки Японії. Розкрито базові положення концептуальної праці «Основні проблеми економічної реконструкції Японії», в якій викладено методологічні підходи для виявлення і вивчення економічних проблем і шляхів їх подолання. Окреслено головні елементи економічних реформ у Південній Кореї. Показано, що економічне відновлення базувалося на посиленні ключових галузей промисловості, зменшенні безробіття і впровадженні ефективніших управлінських підходів. Обгрунтовано сучасний досвід відновлення Грузії. Показано, що для відродження влада Грузії реалізувала рекомендації зовнішніх кредиторів: почала боротьбу з корупцією, спростила адміністрування податків, реформувала виробництво. На основі проведеного аналізу визначено чинники, які сприяли відновленню та розвитку аналізованих країн після воєнних дій на їх території. Запропоновано ряд заходів, послідовна реалізація яких може забезпечити успішну реконструкцію економіки України.