«НОВИЙ ПРАГМАТИЗМ» ЯК ІНСТРУМЕНТ ІНКЛЮЗИВНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (до 70-річчя професора Гж.В. Колодко) - ГЕЄЦЬ , Валерій; ГРИЦЕНКО , Андрій (Економіка України, 2019)
Розкрито внесок Гж.В. Колодко в теорію і методологію пізнання та практичного перетворення сучасного світу. Показано, що основним суперечність сучасної епохи є протиріччя між глобалізацією, яка спирається на інформаційно-мережеві та фінансові механізми, і просторово-країновою локалізацією матеріальних і трудових ресурсів, які не можуть переміщатись у просторі з швидкістю інформаційних і фінансових потоків. Однією з форм поглиблення і загострення цієї суперечності стала глобалізація на неоліберальних засадах, яка багато в чому мала деструктивний характер. На зміну деструктивній повинна прийти інклюзивна глобалізація, яка веде не до диспропорцій у розвитку різних складових соціально-економічного простору, а до включеності всіх елементів системи у загальний процес розвитку. Показано, що інструментом досягнення інклюзивної глобалізації може слугувати «Новий Прагматизм» Гж.В. Колодко, який поєднує теоретичний, методологічний і практичний підходи до раціонально-етичного перетворення дійсності, в якому забезпечується інклюзивність при формуванні глобального простору, де екологічна, соціальна та економічна складові, держава, ринок і громадянське суспільство, цінності, інститути і політика перебувають у стані пошуку гармонійної взаємодії та забезпечення поступу в майбутнє