ІНФОРМАЦІЙНА ЕКОНОМІКА – ШАНС ПОБУДОВИ НОВОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА ЧИ ІЛЮЗІЯ ШАНСУ? - ЄЩЕНКО , Петро (Економіка України, 2019)
Стаття присвячена дослідженню інформаційної моделі розвитку, яка виникла на межі ХХ і ХХІ ст. у результаті інформаційно-технологічної революції (ІТР). Охарактеризовано інформаційну економіку, її особливості, шляхи формування та суперечності. На основі статистичних даних показано, як вона впливає на соціально-економічне становище різних верств населення в розвинутих країнах і тих, що розвиваються, зокрема в Україні. Доведено, що ІТР, комп’ютеризація та цифровізація всіх сфер суспільного життя в кінцевому підсумку призводить до розпаду наявної зрілої соціально-економічної системи. Адже вона, відповідно до законів діалектики, стала внутрішньо суперечливою, але водночас є розвинутим елементом наступної соціально-економічної системи. Обгрунтовано, що Україні не вдасться перейти до інформаційної економіки і сформувати нову модель розвитку, якщо не буде усунуто реальних причин провалів здійснюваних у країні реформ. Їх наслідками стали: стагнація, структурні деформації, деіндустріалізація, відплив висококваліфікованих кадрів за кордон, залежність від передових технологій і зовнішніх джерел фінансування, майже суцільна бідність і надмірна диференціація доходів, що відтворює безперервні соціальні суперечності. Забезпечення переходу України до інформаційної економіки, на нашу думку, потребує розробки програми стратегічного розвитку країни. Таку програму слід формувати на базі інтегральної соціальної науки та технологічного обгрунтування, які сприятимуть оновленню виробництва, наближатимуть його до світових стандартів і забезпечать соціально-економічні потреби українського народу відповідно до адекватних сучасних світових нормативів.