КОНЦЕПТУАЛЬНО-СТРУКТУРНІ МОДЕЛІ ЕНДОГЕННОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЯК ПЕРЕДУМОВА ПІДВИЩЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - ОЛЕКСЮК , Ганна; ЛИСЯК , Наталія; ПОПАДИНЕЦЬ , Назарій (Економіка України, 2019)
Охарактеризовано результати децентралізації влади та фінансів, що розпочалася в Україні у 2014 р. Кількісні та якісні показники функціонування об’єднаних територіальних громад (ОТГ) дають можливість провести дослідження, виявити позитивні та негативні аспекти і зробити відповідні висновки. На кінець 2018 р. в Україні створено 865 ОТГ, що охоплює лише 37% загальної території. Згідно з оцінкою фінансової спроможності створених ОТГ, близько 10% громад є неспроможними за показниками рівня дотаційності бюджету, питомої ваги видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах, мають низькі власні доходи та капітальні видатки на 1 жителя. Показано актуальність аналізу складових соціально-економічного потенціалу ОТГ, виявлено резерви фінансової стійкості громад, які зможуть забезпечити сталий розвиток населених пунктів у майбутньому. Доведено, що юридичне та географічне перегрупування сіл, селищ і міст у нові ОТГ для забезпечення їх фінансової спроможності не завжди може бути ефективним, оскільки об’єднана громада – це єдиний комплекс природно-ресурсного багатства території, виробничо-господарського та інфраструктурного потенціалів, соціальної інфраструктури і показників якості життя мешканців. Розкрито, що для пошуку способів удосконалення управління громадою доцільно використати метод побудови концептуально-структурних моделей зазначених складових потенціалу ОТГ, які можуть бути сформовані за допомогою належних інвентаризації та оцінки майна і ресурсів, незалежно від їх юридичного статусу, господарського спрямування тощо, з використанням просторового планування та містобудівної документації, фінансово-господарських показників виробничого сектору. Визначено, що формування у такий спосіб програм і прогнозів соціально-економічного розвитку на коротко- і довгостроковий періоди забезпечує об’єктивність показників, реальність подолання фінансових дисбалансів, доцільність векторів розвитку громади, інвестиційні можливості та конкурентоспроможність ОТГ.