ПРО КЛЮЧОВІ СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНИ - АРХАНГЕЛЬСЬКИЙ , Юрій (Економіка України, 2019)
Розглянуто актуальні економічні питання сучасної економіки України, а саме: про дотації виробникам, дефіцит бюджету, мита, ціноутворення, особливо в енергетиці, екології, досягнення структурної перебудови. Вивчено динаміку дотацій виробникам та їх розподіл по галузях, визначено формулу для ненадання дотацій виробникам продукції. Відповідно до цього, дотації не слід давати підприємствам, коли ціна продажу їх продукції є нижчою від матеріальних витрат (плюс амортизація). Особливу увагу приділено питанням ціноутворення в електроенергетиці: обгрунтовано застосування єдиних оптових цін на закуплену електроенергію в її виробників. При введенні єдиної ціни треба для ГЕС та АЕС ввести ренту, направивши її до бюджету. Розглянуто доцільність застосування різко підвищених тарифів на "зелену" електроенергію. Підхід до екології має бути зваженим. Навряд чи є виправданим те, що оптовий "зелений" тариф майже в 10 разів вищий за аналогічний тариф для ГЕС. Показано доцільність переходу до бездефіцитного бюджету. Слід позбутися дефіцитного бюджету, для чого пропонується встановити прогресивні ставки оподаткування доходів фізичних осіб (до 50%, як в ЄС). Проведено короткий аналіз результатів структурної перебудови економіки України, починаючи з 1992 р., і зроблено висновок про її неефективність. Необхідно посилити роль держави в координації роботи підприємств через центральні міністерства і відомства на чолі з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, яке, на нашу думку, слід знову перетворити на оновлений Держплан. Враховуючи теоретичну неспроможність тези, що монополія може підвищувати ціну без дотримання закону попиту і пропозиції, доцільно ліквідувати АМК і НКРЕ, які є подібними до колишнього Державного комітету цін в УРСР і визначають ціну для всіх – у тому числі для монополістів.