Б.Є. КВАСНЮК ПРО ЗАЛЕЖНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ВІД РІВНЯ ЗАОЩАДЖЕНЬ - КРЮЧКОВА , Ірина (Економіка України, 2019)
Статтю присвячено видатному вченому Борису Євгеновичу Кваснюку, який у своїх наукових дослідженнях приділяв особливу увагу широкому спектру актуальних проблем економічного зростання, підвищення ефективності державного регулювання економіки, зробив вагомий внесок у теорію економічного зростання, науково обґрунтував базові структурні пропорції ВВП для забезпечення стабільного інвестування економічного зростання в Україні. У його працях на високому науковому рівні було викладено теоретичні та методологічні основи формування національних заощаджень, їх специфіку для різних інституційних секторів економіки, показано вплив політики уряду на рівень споживчих витрат у ВВП і валове нагромадження капіталу. Б.Є. Кваснюк виявив причини коливання в Україні рівня валового заощадження і високу залежність економіки від зовнішнього фінансування та зовнішніх шоків. Задовго до нової кризи 2009 р. вчений попереджав про необхідність державної підтримки вітчизняних виробників, поки вони не підвищать свою конкурентоспроможність до рівня, який забезпечить баланс у зовнішній торгівлі товарами та валютну стабільність. Він також передбачив, що згодом закордонні доходи українців стануть чинником балансування поточного рахунку платіжного балансу, а доходи від прямих іноземних інвестицій – чинником його погіршення, що посилить залежність української економіки від зовнішніх факторів. Праці Б.Є. Кваснюка залишаються актуальними і для нових поколінь дослідників, оскільки розкривають фундаментальні засади економічного розвитку і роль держави в підтримці макроекономічної збалансованості.