ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ І КООПЕРАТИВІВ, ЩО ЇХ ОБСЛУГОВУЮТЬ - КУЗНЯК, Богдан (Економіка України, 2019)
Визначено, що найпоширенішою формою організації виробництва є сімейне фермерство. По-перше, воно базується на єдності власності та праці, що породжує інтерес до ефективності господарювання. По-друге, це галузь, де людина має справу з природою, живими організмами, які вимагають особливого догляду, уваги і швидкого реагування на мінливу погоду. З усіма цими нестабільними ситуаціями найуспішніше справляється сам господар і його сім’я. Розкрито, що сучасні фермери – це менеджери, які мають професійну техніку та агрономічну, зоотехнічну, економічну освіту, оскільки без відповідних знань неможливо перемогти в жорсткій конкуренції. Держава підтримує фермерство матеріально, юридично, забезпечує і гарантує право власності. Обґрунтовано, що важливу роль у розвитку фермерства відіграють обслуговуючі кооперативи, які створюються фермерами, щоб спільно продавати продукцію на внутрішньому і зовнішньому ринках великими партіями за вигідними цінами, а також придбавати засоби виробництва, створювати переробні підприємства. Це дозволить фермерам зосереджуватися на виробництві продукції, вивчати і запроваджувати досягнення науки і техніки, що підвищує ефективність виробництва. Показано, що в Україні фермерські господарства почали виникати після здобуття незалежності, переходу країни на ринкові умови господарювання. Проте цей процес проходить суперечливо. Стримують розвиток фермерства відсутність паритету цін на сільськогосподарську і промислову продукцію, державної матеріальної та юридичної підтримки, брак відповідних кадрів, корупція, рейдерство. Доведено, що важливим для розвитку фермерства є створення обслуговуючих кооперативів. Проаналізовано, що їх розвиток гальмує відсутність державної підтримки, знань про кооперацію, переваг, які вона забезпечує селянам, розуміння суті кооперації вищими органами сільськогосподарських структур. Розкрито, що треба врахувати світовий досвід розвитку фермерства і обслуговуючих кооперативів і в Конституції України зафіксувати, що основою аграрного устрою є фермерські господарства, які в перспективі повинні стати основним виробником сільськогосподарської продукції, а обслуговуючі кооперативи їх складовою частиною.