СПІВПРАЦЯ З МВФ: ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ КРАЇН СВІТУ І УКРАЇНИ - РЕДЗЮК, Євгеній (Економіка України, 2019)
Глобальна економічна система вимагає більшої координації та взаємної узгодженості, щоб не провокувати міжнародні фінансово-економічні кризи. Тому для їх мінімізації функціонує такий потужний орган, як МВФ. У цілому його засновано на неоліберальних північноатлантичних ринкових цінностях, він створює умови для співробітництва між зацікавленими сторонами і захищає його легітимність у довгостроковій перспективі, підвищуючи його ефективність. Не всі країни можуть продуктивно співпрацювати з МВФ, іноді спостерігаються зниження темпів економічного зростання і посилення кризових явищ в їх економіках (Сомалі – 1981 р.; Кенія – 1990-ті роки; Індонезія, Малайзія і Таїланд – 1997 р.; Аргентина – 2001 р. тощо). Проте є і позитивні приклади співпраці країн світу з МВФ (Перу – 1956 р., Мексика – 1956 р., 1982 р. і 1994 р., Португалія – 2011–2014 рр., Камбоджа – 1992 р., Бразилія 2015–2016 рр., Польща – 2009–2011 р., Греція і Кіпр – 2009–2010 рр. тощо). Співпраця з МВФ завжди є певним індикатором реформ і довіри західних інвесторів до країн, з якими співпрацює МВФ. Якщо в країні такі цінності домінують, а державні інститути сформовано повноцінно і неупереджено (ринкове середовище, верховенство права, антимонопольні обмеження, наявність інфраструктури тощо), тоді є можливість взаємовигідно співпрацювати. Без цього співпраця буде неефективною і може не привести до економічного зростання. Співпраця з МВФ для України станом на 2015–2020 рр. є важливою з огляду на необхідність забезпечення фінансово-економічної стабільності. Таке співробітництво надає можливість зменшити проценти по обслуговуванню і частоту виходу на ринки міжнародних комерційних запозичень. Проте, якщо співпрацю з МВФ не буде продовжено, тоді в Україні збільшаться ризики зростання боргового навантаження на бюджет, дестабілізації курсової політики і, як наслідок, кризових явищ в економіці. Це зумовлює активізацію системних змін і реформ, які дозволять досягти успішних результатів у співпраці України з МВФ.