РОЛЬ МВФ ЯК СУБ’ЄКТА ГЛОБАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ В РОЗВИТКУ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ПАНФІЛОВА , Тамара (Економіка України, 2019)
Обґрунтовано положення про те, що поширення кризових явищ у світовій економіці актуалізувало трансформаційні процеси в системі глобального управління, насамперед, щодо функцій і напрямів діяльності МВФ. Серед сучасних напрямів виокремлено: нагляд за міжнародною валютно-фінансовою системою; моніторинг економічної та фінансової політики держав-членів; зміцнення світової системи фінансової безпеки; координацію міжнародного співробітництва та інтеграції. Окреслено потенціальні ризики розвитку світової економіки, в тому числі щодо надвисокого рівня глобального боргу в цілому та його складових зокрема. Показано, що річні доповіді, квартальні огляди і прогнози, прес-релізи МВФ з узагальненими даними про основні тенденції розвитку світової економіки, її окремих регіонів і країн є дуже важливими як для наукового співтовариства, так і для владних структур. Підкреслено важливість формування нормативно-правового середовища регулювання фіскальної сфери як складового елемента архітектури глобального управління. Розкрито, що поширеним інструментом впливу міжнародних організацій є розроблення модельних (типових або рамкових) актів стосовно регулювання відповідної сфери відносин на національному рівні. Наведено характерні положення окремих актів фіскального характеру. Зазначено важливість для реформування сектору державних фінансів України положень і стандартів Кодексу належної практики із забезпечення прозорості в бюджетно-податковій сфері та Керівних настанов щодо управління державним боргом, розроблених міжнародними організаціями.