СПЕЦИФІКА ВАРТІСНОГО ВИМІРУ ЦІННОСТІ ЕКОСИСТЕМНИХ ПОСЛУГ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ ЗБИТКУ ВІД ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА - ВЕКЛИЧ , Оксана (Економіка України, 2019)
Проведено формалізацію економічного збитку від погіршення або знищення екосистемних послуг, на основі якої встановлено його вихідний складник – показник шкоди, завданої екосистемним товарам і послугам як активам природного капіталу. Уперше розкрито змістове наповнення економічного збитку від втрат екосистемних товарів і послуг як вартісного оцінювання сумарної величини завданої їм шкоди (1), обсягу відповідних суспільних витрат і фінансових ресурсів для заміщення певних видів екосистемних послуг, втрачених повністю або частково (2), витрат, необхідних для запобігання шкоді від негативних соціоекономічних і екологічних наслідків втрат екосистемних послуг (3) та усунення цих втрат (4), а також упущеної вигоди від втрачених можливостей (доходу) через деградовані екосистемні послуги і зумовлених цим суспільних витрат (5). Обґрунтовано, що при визначенні загального показника економічного збитку від забруднення навколишнього природного середовища за екосистемними об’єктами його ключовим параметром є саме вартісна оцінка цінності екосистемних послуг на основі економічної оцінки деградаційних змін екосистем-продуцентів. Представлено послідовну параметризацію економічної цінності екосистемних послуг; узагальнено прикладні результати вартісного оцінювання екосистемних послуг, які становлять опорну методичну допомогу для аналогічного оцінювання іншими розробниками, зокрема професійними оцінювачами, ліцензованими Міністерством екології та природних ресурсів України. Уведено в науковий обіг положення щодо визначення економічної цінності екосистемних послуг та їх внеску в добробут, які прописані в чотирьох найважливіших конститутивних офіційних документах, розроблених у 2012–2017 рр. Статистичною комісією ООН, ФАО, МВФ і Світовим банком. Уперше здійснено розрахунок орієнтовної вартості екосистемних послуг басейну річки Дніпро в межах України, в тому числі Київської області, а також встановлено подвійне перевищення вартості послуг екосистем Київської області (як регіону басейну середньої течії Дніпра) над величиною регіонального валового продукту за однаковий часовий період. Доведено необхідність урахування вагомого внеску екосистемних послуг у суспільний дохід (або, навпаки, їх втрат) з метою створення науково вірогідної основи для прийняття обґрунтованіших і достовірніших практичних рішень при формуванні та реалізації соціально-економічної й екологічної політики.