КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ РИНКУ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ: ФАКТОР СУПЕРНИЦТВА, ТЕНДЕНЦІЇ ТА РЕЗУЛЬТАТИ - ШИРІНЯН, Арам; ШИРІНЯН , Лада (Економіка України, 2019)
Запропоновано нову методологію комплексного оцінювання конкурентоспроможності українського ринку банківських послуг, яка відображає результат і досконалість конкурентної взаємодії банків і визначає ступінь переваги сукупності його показників над сукупністю показників інших секторів економіки країни і відповідних ринків інших країн світу. Підхід реалізовано з позицій конкурентної взаємодії банків, ефективності бізнесу і розподілу послуг і апробовано для аналізу ситуації у 2006–2017 рр. Представлене дослідження є другим блоком загальної методології оцінювання конкурентоспроможності ринку банківських послуг і охоплює такі пункти: ефективність банківської діяльності, ступінь монополізації, рівень конкуренції банків, інтегральна оцінка конкурентоспроможності, диспропорції та насичення ринку гравцями. Для виявлення переваг було введено відносні показники: індекси перевищення капіталізації та концентрації, показник перевищення конкуренції. Виконано порівняння українського ринку банківських послуг із порівнянними ринками країн єврозони та інших країн світу. Досконалість конкурентної взаємодії банків послуг відображено в показниках ефективності, концентрації, диспропорцій, індексі Герфіндаля – Гіршмана. За узагальнену оцінку діяльності всіх банків відповідає показник інтегральної конкурентоспроможності. В останні роки неефективними є ринки банківських послуг України і Румунії. Серед країн з перехідною економікою найбільш привабливими орієнтирами для України є ринки Польщі та Туреччини. Для наближення до їх показників необхідно збільшити капіталізацію і ринкову вартість банків у 10 разів, а до показників Німеччини – майже у 180 разів. Показники концентрації в Україні є завищеними в 1,4 раза порівняно з Італією та Францією, в 1,3 раза – порівняно з Польщею. Тренд індексу Герфіндаля – Гіршмана для України є зростаючим, а інтегральна конкурентоспроможність ринку банківських послуг України – невисокою з оцінкою «задовільно». Аргументовано необхідність збільшення капіталізації банків, рентабельності банківських активів, зменшення ринкової концентрації та диспропорцій розподілення послуг.