НЕОРДИНАРНИЙ ПОГЛЯД НА СУЧАСНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН У СВІТЛІ АГРАРНОЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - БОРОДІНА , Олена (Економіка України, 2020)
Рецензована монографія значною мірою дає відповіді на такі гострі запитання: Якими були історичні передумови та етапи здійснення аграрних реформ на території нашої держави в сучасних кордонах? Як еволюційні зміни й революційно-репресивні перегини впливали на майновий стан селянських господарств, формування середнього класу на селі, розвиток місцевого самоврядування, реалізацію людського, соціального та природно-ресурсного потенціалів аграрної сфери, суспільно-політичний і соціально-економічний устрій держави в цілому? Її автори досліджують реальні внутрішні виклики і зовнішні загрози в разі поспішного запуску олігархічної моделі ринку земель, нав’язаної міжнародними кредиторами на замовлення рентоорієнтованих бізнесових груп і глобальних спекулянтів, яка брутально ігнорує конституційні права українського народу та інтереси українського селянства. Наводять різні моделі можливого ринкового обороту прав на земельні ділянки. Для кожної з них розкрито як позитивні, так і негативні наслідки за критеріями збалансованого сільського розвитку й основних рентоотримувачів від їх запровадження. Запропоновано дороговкази поетапного завершення земельної реформи на коротко-, середньо- і довгострокову перспективи, її цілі та очікувані суспільно прийнятні результати.