НОВАЦІЇ СПІЛЬНОЇ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ЄС У ПРОГРАМНОМУ ПЕРІОДІ 2021–2027 рр. - ПОПОВА , Ольга (Економіка України, 2020)
Розкрито загальний дискурс щодо європейських пріоритетів аграрного та сільського розвитку на новий програмний період і уроки для національної аграрної політики і практики в Україні. Узагальнено обговорювані пріоритети і механізми реформи Спільної аграрної політики (САП) ЄС на 2021––2027 рр., а саме: посилення еколого-кліматичного фокусу на основі Нового Зеленого Курсу для Європи; удосконалення стратегічного планування в рамках Нової моделі надання з певною децентралізацію повноважень на користь країн-членів з метою забезпечення їм більшої гнучкості при плануванні та фінансуванні заходів для кращої адаптації САП до місцевих реалій у країнах; просування європейських стандартів високої якості продуктів з реалізацією фермерами стратегії «Від ферми до виделки». Нові засади Нового Зеленого Курсу для Європи розглянуто із застосуванням методу порівняльного аналізу як відповідь на виклики нинішньої САП ЄС і подолання їх негативних наслідків. Конкретизовано три загальні теми і дев’ять основних цілей, які лежать в основі реформи САП на 2021––2027 рр. Систематизовані уроки для України стосуються переведення сільського господарства на модель сталого розвитку –– від аграрного продуктивізму до соціоекономіки; відходу від державної «підтримки виробництва продукції» до «підтримки виробника з екообумовленим господарюванням» і далі –– до «підтримки методів господарювання»; позиціонування сільського розвитку як важливої другої компоненти національної політики; перерозподілу коштів підтримки на користь малих і середніх господарств тощо. Актуалізовано уроки щодо забезпечення продовольчого суверенітету в державі, що означає максимально покладатися на місцеве виробництво аграрної продукції, агроекологію і культурні традиції; переходу до солідарності при веденні сільського господарства, оскільки пандемія COVID-19 виявила нестійкість нинішньої продовольчої системи, особливо в сегменті малих і частково середніх сільгоспвиробників.