ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН - МІРГАСАН СЕЇДЗАДЕ , МІРХАШІМ ОГЛУ (Економіка України, 2020)
Державне регулювання ринкових цін полягає у встановленні контролю за ними, який зазвичай здійснюється у вигляді верхньої та нижньої межі цін. Найвищі рівні цін використовуються державою для контролю за собівартістю продукції. У принципі, найвищий рівень цін обмежує виробництво певного товару. Ці примусові ціни встановлюються нижче балансової ринкової ціни. Як і нижні межі цін, найвищі ціни запроваджуються для контролю ринку і захисту споживачів. Цінова стратегія полягає у визначенні відносного рівня цін з урахуванням факторів впливу і реалізації відповідних робочих цілей у конкретних специфічних умовах. Цінова стратегія забезпечує системне відображення управлінських елементів для отримання прибуткового результату. До цих елементів включено основні цілі: ціни (зростання прибутку), рівень відносної цільової вартості (собівартість, пов’язана з конкуренцією або клієнтом), у тому числі внутрішні та зовнішні фактори, що мають місце в бізнесі. З урахуванням цього розглянуто формування цінової політики в умовах ринкової економіки на основі світової практики.