КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ РОЗРОБЛЕННЯ ПАКЕТА ФІСКАЛЬНИХ ПРАВИЛ ДЛЯ УКРАЇНИ - КУДРЯШОВ , Василь (Економіка України, 2019)
Фіскальні правила віднесено до одного з провідних механізмів управління державними фінансами, який перебуває в процесі модернізації. Їх використання має велике значення в більшості країн і спрямовується на підвищення фіскальної відповідальності урядів, посилення контролю за проведенням фіскальної політики з боку незалежних інституцій, а також наднаціональних органів, розширення транспарентності бюджетних операцій. Зроблено висновок, що з метою підвищення якості фіскальної політики Україна потребує впровадження фіскальних правил. Вони мають ураховувати досвід зарубіжних держав та особливості розвитку нашої країни. Цілий ряд стратегічних документів, прийнятих в Україні, спрямовано на застосування фіскальних правил, проте їх упровадження гальмується. Необхідними визнано розширення та уточнення вітчизняних фіскальних правил (з урахуванням досвіду їх оновлення в ЄС та особливостей управління державними фінансами в Україні). Фіскальні правила потрібно перетворити на працюючі шляхом установлення порядку застосування у практичній діяльності, регламентування повноважень і зобов’язань учасників їх проведення, затвердження процедур імплементації в бюджетних процесах. Окремі прийняті положення щодо обмежень фіскальної політики є лише першими кроками впровадження фіскальних правил у нашій країні. Їх використання передбачає розроблення та імплементацію цілого комплексу законодавчих актів, внесення змін до механізмів державного управління та бюджетних процедур. Застосування фіскальних правил потребує чіткого визначення цілей і завдань фіскальної політики на середньо- та довгострокові періоди, виключає допущення різких змін інфляції та валютного курсу, утримання високого рівня бюджетної централізації й тиску програм фінансування на субсектори державного управління. Внесення обмежень, спрямованих на проведення фіскальної консолідації, не повинно шкодити економічному зростанню та підтримці фінансової стабільності. Запропоновано запровадити в Україні чотири фіскальних правила. При цьому їх застосування має здійснюватися поетапно, з урахуванням формування необхідної інфраструктури, нормативно-правового забезпечення, прийняття належних процедур і поступового перенесення на всі субсектори державного управління.