СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ПОЛІТИКИ ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ В УКРАЇНІ: РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ВАСИЛЬЦІВ , Тарас; ЛУПАК, Руслан (Економіка України, 2019)
Розглянуто сутнісно-змістові характеристики імпортозаміщення, зокрема, з урахуванням регіональної специфіки та зорієнтованості на економічну безпеку держави. Виділено протекціоністський і ліберальний погляди на політику імпортозаміщення. Зроблено висновок, що регіональна політика імпортозаміщення є окремим невід’ємним напрямом державної політики, що реалізується з метою подолання системних ризиків і загроз імпортозалежності внутрішньорегіонального та локальних ринків і реалізується із застосуванням комплексу механізмів, інструментів і заходів, доступних, найбільш прийнятних та ефективних на регіональному рівні. Значна роль відводиться узагальненню світового досвіду державного регулювання імпортозаміщення, що особливо важливо у контексті формування та реалізації в Україні державної політики у цій сфері. Результати аналізу підтвердили високий рівень імпортозалежності внутрішнього ринку України та виражені тенденції до її посилення і зростання загроз економічній безпеці держави. Здійснено оцінку та виявлено особливості імпортозалежності за регіонами, що засвідчило надмірну територіально-просторову диференціацію та високу критичність масштабів і тенденцій внутрішньорегіонального споживання імпортних товарів в Україні. Високий рівень імпортозалежності притаманний усім регіонам держави, адже частка імпорту у внутрішньому споживанні перевищила критичне значення у 13 регіонах, середньодержавне – у шести, перебувала в межах оптимального значення – у трьох. Показана системність проблеми імпортозаміщення передбачає необхідність вироблення стратегії державної політики у цій сфері, зокрема, з урахуванням регіональних особливостей. На основі попереднього групування регіонів України за характеристиками імпортної залежності та потенціалу її протидії запропоновано стратегічні рішення щодо політики протидії імпортозалежності, розвитку внутрішнього ринку та зміцнення економічної безпеки держави.