ІНГІБУВАННЯ МІГРАЦІЙНИХ ВТРАТ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ - РИНДЗАК , Ольга (Економіка України, 2019)
Інтенсифікація міграційних процесів ставить нові виклики й завдання перед міграційною політикою України. Однією з найгостріших проблем нині є масовий виїзд працездатного населення, особливо високоосвіченої молоді, за межі країни. Запропоновано авторську концепцію інгібування (уповільнення) втрат людського потенціалу, що передбачає активні заходи міграційної політики за трьома основними напрямами: скорочення темпів еміграції, стимулювання зворотної зовнішньої міграції та посилення внутрішньої міграції населення. При цьому висвітлено шляхи реалізації кожного з цих блоків. Так, скоротити темпи еміграції можна шляхом регулювання її чинників. Проаналізовано два з них: заробітну плату і безробіття. Зроблено висновок про необхідність поетапного підвищення рівня заробітної плати, однак не механічним шляхом, а через комплекс реформ. Щодо вирішення проблем безробіття, то автором розроблено модель механізму стимулювання зайнятості, що передбачає ряд заходів державної політики, які спрямовано на всіх суб’єктів ринку праці. Стимулювання зворотної і циркулярної міграції, рееміграції та репатріації передбачає: програми заохочення і сприяння поверненню та інтеграції, фінансово-економічні й організаційні механізми забезпечення зворотності; сприяння працевлаштуванню реемігрантів; урегулювання пенсійного забезпечення циркулярних мігрантів тощо. Для активізації внутрішньої міграції (як вагомої альтернативи зовнішній) необхідно: зменшити адміністративні перешкоди на шляху внутрішніх переміщень населення; створити сприятливі умови для реалізації права на свободу пересування; посилити міжрегіональний трудовий обмін і співробітництво; розробити заходи щодо стимулювання внутрішньої міграції населення; покращити транспортне сполучення та мережі. Поряд із соціально-економічними інгібіторами необхідно також застосовувати ментальні чинники, які здатні вплинути на міграційну поведінку населення. Викладені пропозиції можуть стати основою для вирішення проблеми міграційних втрат людського потенціалу та для підвищення ефективності міграційної політики України.