СОЦІАЛЬНО-ЕКОЛОГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - ІЛЬЇНА, Марія; ШПИЛЬОВА, Юлія (Економіка України, 2019)
Показано, що низький рівень життя населення, спад економічної активності на сільських територіях в Україні ускладнюють досягнення системної єдності господарської, соціальної та екологічної компонент сталого розвитку. Дисбаланс між цими складовими призводить до поглиблення екологічних проблем і погіршення умов відтворення людського капіталу. Метою статті є науково-практичне обґрунтування змісту та сутності соціально-екологічних імперативів як норм, вимог щодо господарської діяльності з огляду на цілі підвищення ефективності використання природних ресурсів і збереження екосистемної цілісності територій. Розкрито, що економічні імперативи відображають сукупність правил поведінки всіх суб’єктів економічної діяльності, які функціонують у межах чинного нормативно-правового поля, з урахуванням різних факторів, у тому числі іманентної дії. Основні виклики, які є найактуальнішими для суспільства в конкретний період часу та формують настанови на вирішення проблем соціальних відносин і взаємодії, визначають структуру та зміст соціальних імперативів. Екологічні імперативи у формальний і неформальний способи регулюють антропогенну діяльність, впливають на зміни в навколишньому природному середовищі, є динамічними і можуть змінюватися залежно від рівня розвитку суспільства, його технологій, добробуту, інституційного середовища. Закономірності та принципи суспільного розвитку, узагальнені у формі імперативів, окреслюють цільові орієнтири та національні пріоритети модернізації економіки і поліпшення середовища життєдіяльності. Окреслено, що просторова диференціація територій враховує їх наближеність до міських центрів, міру економічної спроможності, наявність соціальної інфраструктури належної якості та задовільність екологічного стану. Показано, що іншим важливим параметром є наявність активів – сукупності ресурсів території, потенціалу та можливостей їх використання. Досягнення національних пріоритетів в Україні сьогодні ускладнене неефективним використанням територіальних активів. Соціально-екологічні імперативи є ціннісно-нормативною основою для формування політики місцевого розвитку, одним з етапів якої є взаємопов’язана диференціація пріоритетів, типів територій і наявних активів.