БЕНЧМАРКІНГ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - СМЕНТИНА, Наталія; ФІАЛКОВСЬКА, Анастасія (Економіка України, 2019)
Досліджено бенчмаркінг як інструмент ефективного управління економічним розвитком добровільно об’єднаної територіальної громади. Ефективне використання технології бенчмаркінгу, ключовою особливістю якого є творчий характер, орієнтація на кращі практики з подальшою синергією результатів, – невід’ємна передумова успішного розвитку новостворених територіальних систем. Обґрунтовано доцільність запровадження інструмента бенчмаркінгу через зміну моделі публічного управління. Визначено ключові питання, які виникають перед територіальними утвореннями як самостійними гравцями ринку в результаті проведення реформи територіальної організації влади. Для покращення якості життя й активізації економічного потенціалу конкретної громади наголошено на доцільності трисекторного управління місцевим економічним розвитком: управління, що передбачає співпрацю публічного сектору (влади), економічного сектору (бізнесу) та неурядового сектору (громадськості). Досліджено критерії добору стейкхолдерів місцевого економічного розвитку, здатних стати справжніми рушіями змін на краще. Результати, отримані при вивченні поточного стану територіального утворення порівняно з іншими, узагальнено в економічному профілі громади. Окреслено чинники, що визначають доцільність складання економічного профілю і при цьому розглядаються як певний стимул для всіх учасників партисипативного планування виступити користувачами цієї інформації. Проведено групування стимулів для стейкхолдерів місцевого економічного розвитку. Встановлено можливі групи інструментів місцевого економічного розвитку. Наведено аргументи на користь таких його інструментів, як створення сільськогосподарських кооперативів, заснування агенцій місцевого розвитку та облаштування територій присутності бізнесу. Визначено складові проєктної пропозиції, за результатами аналізу яких проєкт оцінюється з позиції економічної та соціальної корисності для громади.