МОДЕРНІЗАЦІЯ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СТАБІЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ ТА ПОСТКРИЗОВОГО ЗРОСТАННЯ - ДАНИЛИШИН, Богдан; БОГДАН, Іван; БОГДАН, Тетяна (Економіка України, 2020)
Розглянуто проблеми модернізації монетарної політики в контексті формування її середньострокових пріоритетів та реагування на кризові явища. Особливу увагу приділено питанням мандата центрального банку та цільових орієнтирів його політики. Запропоновано інструментарій та оцінено ступінь жорсткості монетарних умов (RMCI) в Україні. На основі міжкраїнових порівнянь RMCI зроблено висновок про те, що Україна є лідером серед країн Центральної та Східної Європи за ступенем жорсткості монетарних умов (як за процентною ставкою, так і за обмінним курсом). Виявлено вади в дизайні поточної монетарної політики в Україні, внаслідок яких у період гострої потреби економіки в позичкових коштах у банківській системі акумулюється «надлишкова» ліквідність, що різко контрастує з ситуацією в інших країнах, де центральні банки направляють гігантські ресурси на підтримку ліквідності фінансового та кредитування реального сектору. Проаналізовано модельний інструментарій НБУ і встановлено, що пріоритетність інфляційної цілі для нього є в п’ять разів вищою порівняно з метою економічного зростання. Обґрунтовано висновок про доцільність переходу в Україні від режиму інфляційного таргетування до таргетування приросту номінального ВВП, що поєднуватиме цільові значення реального ВВП з показниками інфляції. Доведено необхідність переорієнтації монетарної політики НБУ на підтримку реальної економіки та розширення інструментарію монетарної політики в період економічної кризи: 1) довгострокового рефінансування банків за пільговими ставками з цільовою спрямованістю на кредитування реального сектору; 2) проведення операцій відкритого ринку з державними цінними паперами з орієнтацією на підтримку бюджету та недопущення колапсу фінансового ринку; 3) пом’якшення регулятивних вимог до оцінки кредитних ризиків за активними операціями банків для стимулювання їх кредитної активності.