ІНСТИТУЦІОНАЛЬНІ ЗАСАДИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ - БУТКО, Микола; ХАРЧЕНКО, Юлія (Економіка України, 2020)
Акцентовано увагу наукового середовища, органів влади, органів місцевого самоврядування на необхідності посилення інституціональних засад модернізації продуктивних сил регіонів України в умовах децентралізації управління. Окреслено сутність впливу інституціонального середовища на модернізацію продуктивних сил регіонів України, вказано на синхронізацію дій органів публічного управління всіх рівнів для набуття вітчизняною економікою конкурентних переваг у сучасних умовах. З позиції нового регіоналізму запропоновано під інституціоналізмом розуміти таку систему суспільних відносин, яка на засадах людиноцентризму і smart-спеціалізації гармонізує модернізацію продуктивних сил із свідомим використанням економічних законів та ефективного публічного управління для забезпечення сталого просторового розвитку, реалізації просторових конкурентних переваг в умовах обмежених ресурсів та посилення процесів інтеграції. На переконання авторів, економічне відродження у просторовому вимірі має базуватися на активізації діяльності в першу чергу у виробничій сфері, оскільки саме тут створюється валова додана вартість, а отже, і її бюджетна складова. Аргументовано, що в умовах децентралізації управління змінюється характер суб’єктно-об’єктних відносин щодо ролі територіальних громад та регіонів у процесах модернізації продуктивних сил. Показано, що на сучасному етапі суспільного розвитку слід об’єктивно визнати, що територіальні громади неспроможні самостійно забезпечити класичну еволюційну відповідність продуктивних сил характеру виробничих відносин, а бюджетний детермінізм формує в усій системі місцевого самоврядування лише споживацькі настрої. Зокрема, наголошено на об’єктивному послабленні впливу бюджетної децентралізації та необхідності формування передумов для локалізації економічного простору через створення нових робочих місць, ефективного функціонування соціогуманітарної сфери та раціонального природокористування. Запропоновано систему дескрипторів, які формують інституціональні виклики і загрози у сфері публічного управління в сучасних умовах.