ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК В ЕПОХУ СТАНОВЛЕННЯ «ЦИФРОВОГО КАПІТАЛІЗМУ» - ЗВЄРЯКОВ, Михайло (Економіка України, 2020)
Теоретично досліджено якісні зміни в економічній системі сучасного капіталізму під впливом цифрових технологій. Обґрунтовано, що розвиток цифрових технологій у високорозвинутих країнах характеризує новий етап промислової революції, суть якої зводиться до вивільнення людини з безпосередньої продуктивної діяльності. Показано, що в умовах глобального капіталізму виникають відносини панування розвинутих країн і підпорядкування тих, що розвиваються. Передові країни, по-перше, реструктуризують економіку залежних країн, зводячи її до кількох експортних галузей, пристосованих до потреб метрополії, а по-друге, трансформують соціальну структуру суспільств, формуючи компрадорську буржуазію і ринок дешевої робочої сили. На основі методологічних засад процесу відтворення досліджено природу економічного розвитку, обґрунтовано економічні межі застосування індустріальної техніки та об'єктивні передумови переходу до «цифрових» засобів виробництва. Виявлено логічний зв'язок між реіндустріалізацією та становленням «цифрових» продуктивних сил в українській економіці. Розкрито специфічне протиріччя між особливим типом економічних відносин, який спричинив деіндустріалізацію української економіки, та обмеженими можливостями наявних продуктивних сил, які забезпечують стале економічне зростання. Визначено, що розвиток нових цифрових технологій передбачає спочатку відновлення традиційної триланкової системи машин, тобто запуск відтворювального циклу промислового капіталу. Оскільки вихідним пунктом руху промислового капіталу є грошовий капітал, то кредитно-грошова і бюджетно-податкова політики, крім визначення макроекономічних пропорцій, повинні складати основні ланки економічної політики. Показано, що однією з причин невдач проведених реформ є домінування ідеології над науковими розробками. Положення, які містяться в даному науковому дослідженні, можуть слугувати науковою основою та методологічним підґрунтям розробки економічної та промислової політики.