ПОЛІТИКА РОЗБУДОВИ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ В НІМЕЧЧИНІ: УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - САЛІХОВА , Олена; ГОНЧАРЕНКО, Дар'я (Економіка України, 2020)
Показано еволюцію розбудови хіміко-фармацевтичної індустрії Німеччини від запозичення технологій до ендогенних інновацій та перетворення на глобального лідера. Обґрунтовано, що уряд країни сприяв розвитку нової галузі через нарощування бюджетних асигнувань на підготовку наукових і виробничих кадрів; субсидування дослідницьких робіт; дотування транспортних перевезень та сировини. Показано, що формування великих компаній забезпечило економію на масштабі та прискорило розвиток; створення спеціалізованих дослідницьких інститутів під патронатом влади започаткувало державно-приватне партнерство у фінансуванні досліджень, галузеві асоціації сприяли мобілізації громадськості на підтримку галузі, а компетентні менеджери компаній та участь представників індустрії у політиці разом з видатними державними діячами забезпечили узгоджені дії з посилення її інноваційного потенціалу. Культивування національної свідомості, що придбання німецьких товарів є запорукою добробуту держави, визначило споживчі уподобання й стало потужним стимулом для розширення поставок на внутрішній ринок. Запровадження високих митних тарифів на готові лікарські засоби забезпечило захист нової індустрії на етапі становлення. Тісна співпраця банків з фармацевтичними компаніями сприяла реалізації інвестиційно-інноваційних проєктів та зовнішній експансії. Створення картелів хімічними та фармацевтичними компаніями стало інституційною відповіддю на безпрецедентний феномен індустріалізації та наздоганяючого розвитку Німеччини. Виявлено, що на сучасному етапі Уряд Німеччини через національні та регіональні програми продовжує сприяти розвитку технологічного та інноваційного потенціалу фармацевтики. Обґрунтовано доцільність запровадження в Україні механізмів ендогенізації розвитку виробництва лікарських засобів і медичних виробів, а також розширення продажів на внутрішньому ринку через запровадження преференцій при публічних закупівлях у контексті захисту суттєвих інтересів безпеки та здоров’я нації.