ВПЛИВ АКЦИЗНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ НА ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ РИНКУ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ - НОВИЦЬКА, Надія; ХЛЄБНІКОВА, Інна (Економіка України, 2020)
Ринок тютюнових виробів України є одним з найдинамічніших і найконкурентніших. Він розвивається під впливом певних факторів, які зумовлюють структурні зрушення, отже, метою статті було здійснення комплексного аналізу трансформаційних процесів на ринку тютюнових виробів та їх альтернатив в Україні й визначення факторів, що їх зумовлюють. Високий рівень податкового навантаження і поширення альтернативної продукції з потенційно меншим ризиком для здоров’я людини, зокрема тютюнових виробів для нагрівання та електронних сигарет, є основними факторами трансформаційних процесів на ринку. Їх наявність зумовлює збільшення нелегального обігу тютюнових виробів, який становить 6,37% ринку, та поступове заміщення сигарет альтернативною продукцією, на яку припадає 12,95%. Наявність на ринку продукції, яка не оподатковується або оподатковується за меншими ставками, є однією з причин зменшення надходжень акцизного податку. За результатами 2019 р., планові показники надходжень не виконано на 23,5%. До інших причин невиконання надходжень акцизного податку віднесено: спадну динаміку ринку тютюнових виробів; скорочення кількості курців; переорієнтацію потоків сигарет cheap whites з України до країн-сусідів; уникнення оподаткування. Визначено перспективи подальших досліджень, а саме необхідність розробки заходів державного регулювання та оптимізації акцизного оподаткування тютюнових виробів та їх альтернатив з урахуванням ризиків для здоров’я населення і збільшення попиту на нелегальну продукцію.