ТЕОРЕТИЧНИЙ ВИМІР ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ: ОСНОВИ І СИСТЕМА ПЕРВИННИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ФЕНОМЕНІВ - ТАРАСЕВИЧ, Віктор (Економіка України, 2021)
Теоретично осмислено діяльнісно-знаннєві ноумени первинних інформаційних та інформаційно-цифрових феноменів у контексті теоретичного виміру інформаційно-цифрової економіки в умовах сучасної кореволюції. Розглянуто пізнавальні витоки й основи зазначених феноменів. Інформаційний феномен або продукт представлено як знак знаннєвого образу пізнаваного об\'єкта. Визначено загальні та особливі риси знаннєвого, знаннєво-інформаційного, знаннєво-понятійного та інформаційного продуктів. Охарактеризовано основні види пізнавальної діяльності (інтегрально-синтетична, власне пізнавальна, пізнавально-інформаційна, пізнавально-понятійна, власне інформаційна, чуттєво-емоційна, емпірико-абстрактна, теоретико-абстрактна, прикладна) та їх відповідні результати (продукти). Подано систему інтегрально-синтетичного, а також цілісних (чуттєво-емоційні, емпірико-абстракті, теоретико-абстрактні, прикладні) та часткових (візуальний, аудіальний, тактильний, нюховий, смаковий тощо) первинних інформаційних продуктів як результатів відповідних видів власне інформаційної діяльності. Представлено знаннєво-інформаційний «ланцюжок», що складається з відповідних знаннєвих та інформаційних продуктів. Сформульовано базові принципи власне інформаційної діяльності, зокрема: 1) повноти вираження реального об\'єкта в знаннєво-інформаційних, знаннєво-понятійних та інформаційних продуктах; 2) адекватності або відповідності знаннєвого продукту реальному об\'єкту, знаннєво-інформаційного продукту – знаннєвому продукту, понятійного та інформаційного продуктів –знаннєво-інформаційному продукту; 3) жорсткої прив\'язки: а) до визначеного пласта об\'єкта (об\'єкта в цілому) цілком відповідного єдиного знаннєвого продукту; б) до цього останнього – відповідного єдиного понятійного продукту; в) до цього продукту – відповідного єдиного інформаційного продукту. Запропоновано кількісну оцінку інформаційного продукту на основі визначення ступеня повноти позначення цим продуктом (феноменом) відповідного знаннєвого продукту (ноумену).