ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК СКЛАДОВОЇ ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ТРАНСКОРДОННИХ СУБРЕГІОНАХ - ЖУК, Петро (Економіка України, 2021)
Узагальнено результати опрацювань наявних теоретико-аналітичних матеріалів щодо вимірювання якості життя, виявлено їх спрямованість переважно на оцінювання якості життя на макрорівні для міжнародних порівнянь. Обґрунтовано й запропоновано методичні прийоми з оцінювання екологічної безпеки як складової якості життя на рівні адміністративних субрегіонів сусідніх країн: суб’єктивного оцінювання на основі соціологічного дослідження із застосуванням анкетування та об’єктивного оцінювання з вибором репрезентативних, порівняльних, достовірних оціночних показників, обґрунтуванням їх нормативних значень і проведенням розрахунків індексів екологічної безпеки. Наведено результати апробації запропонованих методичних прийомів з висвітленням суб’єктивних і отриманих на основі кількісних показників, адаптованих до системи офіційної статистики України та Польщі об’єктивних оцінок екологічної складової якості життя в досліджуваних транскордонних субрегіонах – Жовківському, Сокальському, Яворівському районах Львівської області України та Любачівському, Перемишльському, Ярославському повітах Підкарпатського воєводства Польщі. Виявлено суттєві диспропорції не на користь вітчизняних субрегіонів у рівнях екологічної безпеки за результатами об’єктивної оцінки, що певною мірою згладжується при суб'єктивному оцінюванні через його залежність від специфіки ціннісних настанов і орієнтирів та екологічної обізнаності респондентів. Зроблено висновки щодо взаємодоповнюваності результатів суб’єктивного й об’єктивного оцінювання екологічної безпеки, високої оцінки респондентами важливості екологічної безпеки як складової якості життя, впливу асиметрії екологічної безпеки на результати її суб’єктивної оцінки, зокрема, стосовно пріоритетності захисту і збереження тих чи інших компонентів природного довкілля, націлених на вирішення цих завдань.