ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВИХ ПЕРЕКАЗІВ ВІТЧИЗНЯНИХ МІГРАНТІВ З-ЗА КОРДОНУ - РИНДЗАК, Ольга (Економіка України, 2021)
Грошові перекази мігрантів з-за кордону можуть стати одним з найвагоміших позитивних наслідків міжнародної міграції. Однак використання їх потенціалу вимагає науково обґрунтованого, виваженого державного регулювання. В Україні політика у цій сфері перебуває лише на стадії формування. Розглянуто світовий досвід реалізації механізмів стимулювання надходжень від міжнародних мігрантів і основні способи їх залучення в розвиток країн –– донорів робочої сили. Проаналізовано головні канали міжнародних грошових трансфертів і вартість їх послуг. За результатами соціологічного опитування мігрантів з України висвітлено окремі аспекти їх економічної поведінки. Так, з’ясовано, що більшість респондентів надсилають свої кошти в Україну, де вони здебільшого витрачаються на задоволення щоденних потреб родини, а також на проживання самого мігранта під час його перебування вдома. Крім того, поширеними способами використання в Україні зароблених за кордоном грошей є: придбання товарів тривалого користування; заощадження; ремонт, реконструкція житла. Водночас опитування виявило низьку готовність мігрантів вкладати свої кошти в Україні. Інвестиції у підприємницьку діяльність є найпоширенішим способом можливого вкладання мігрантських коштів. Дослідження підтвердило необхідність формування державної політики у сфері регулювання грошових переказів з-за кордону. Заходи такого регулювання систематизовано за двома напрямами. Перший стосується безпосередньо самих переказів і каналів їх пересилання. Метою такого регулювання є грошові трансферти від мігрантів з-за кордону офіційними каналами та збільшення їх обсягів. Другий напрям пов'язаний з використанням переказів. Його метою є витрачання таких коштів в інтересах розвитку та їх продуктивне використання.