РИНОК АКЦІЙ ЯК ЕКОНОМІЧНИЙ ТА ІНСТИТУЦІЙНИЙ ФЕНОМЕН: УКРАЇНА КРІЗЬ ПРИЗМУ СВІТОВИХ РЕАЛІЙ - ШИШКОВ, Станіслав (Економіка України, 2021)
Окреслено передумови виникнення та розвитку ринку акцій як економічного та інституційного феномену – від зародження інвестиційної економіки до системи збереження взаємної зацікавленості корпорацій-емітентів та інвесторів шляхом публічної пропозиції акцій заздалегідь невизначеному і необмеженому колу учасників та формування справедливої (біржової) ціни. Умовами появи та існування феномену ринку акцій запропоновано вважати дотримання збалансованості інтересів у ключових правовідносинах (між емітентами та інвесторами, між домінуючими і міноритарними акціонерами) шляхом забезпечення об'єктивної ціни акцій завдяки ефективному інституційному середовищу (законодавчим, судовим і регуляторним механізмам). Проаналізовано еволюцію та специфіку українського ринку акцій, який наразі не являє собою дієвого механізму залучення публічних інвестицій – як через недостатню конкурентність структури економіки, так і через суперечливе й розбалансоване нормативне оформлення, сумнівну якість імплементації норм ЄС і недосконалі підходи до регулювання ринку. Виявлено інституційну та нормативно-організаційну незрілість ринку акцій, відсутність реальних механізмів для захисту прав міноритаріїв в Україні, особливо під час масового проведення процедур squeeze-out, які відбулися переважно в інтересах домінуючих власників, адже не враховувалися такі фактори, як мізерний free float і суб’єктивність ціноутворення навіть по акціях найбільш відомих акціонерних компаній, що призвело до тотальної втрати ринком скільки-небудь привабливого інструментарію. Узагальнено середньострокові перспективи розвитку ринку акцій в Україні на тлі істотного збільшення останнім часом уваги держави до фондового ринку, оцінено готовність до масштабних проєктів та реформ у цій сфері. Для підвищення імовірності реалізації цих планів запропоновано створення власної конкурентної інфраструктури, дієву імплементацію кращих європейських норм і практик з урахуванням критично малого ступеня розвитку ринку, а також підвищення якості регулювання, стимулювання IPO приватних компаній.