ЕКОНОМІЧНА АКТИВНІСТЬ ЛЮДЕЙ ЛІТНЬОГО ВІКУ - МОРТІКОВ , Віталій (Економіка України, 2021)
Економічна активність людей похилого віку стає дедалі актуальнішою разом із старінням населення та подовженням строків навчання молоді. Особи літнього віку мають досвід, знання, які є важливою складовою людського капіталу сучасних організацій та країн у цілому. Тим часом, в Україні, відповідно до даних статистики, економічна активність людей похилого віку за період 2008–2018 рр. істотно знизилася. Найбільше літніх працівників серед фахівців і представників найпростіших професій. Дані щодо зареєстрованої статистикою економічної активності літніх людей по регіонах України слабо корелюють із ситуацією на регіональних ринках праці. Це пояснюється, зокрема, значною тіньовою складовою зайнятості даної вікової категорії людей. Існують як позитивні, так і негативні сторони економічної активності літніх людей. Незважаючи на переваги використання праці літніх осіб – вони конкурують за робочі місця з представниками активного трудового віку, – їхнє залучення коштує роботодавцям дорожче. З огляду на це, регулювання використання людського ресурсу літніх працівників є необхідним для підтримання трудового балансу в країні в цілому, а також у регіонах та окремих організаціях. З’ясовано, на які рішення літніх людей держава може впливати: вихід на пенсію раніше нормального строку виходу; вихід після досягнення цього віку; продовження економічної активності за межами пенсійного віку, тобто пізніший вихід на пенсію. Інструментами впливу на економічну активність людей похилого віку виступають пенсійна система, створення робочих місць з урахуванням інтересів літніх працівників, підвищення якості їхньої роботи, протидія дискримінації за віком. Показано, що зміни в пенсійній системі України у 2017 р. сприяють активізації економічної діяльності осіб передпенсійного та пенсійного віку.