ТЕОРЕТИЧНИЙ ВИМІР ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ: ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВІ ПРОЦЕСИ ТА ЇХ АТРИБУТИ - ТАРАСЕВИЧ, Віктор (Економіка України, 2021)
Пізнавальну діяльність та її види – чуттєво-емоційну, емпірико-абстрактну, теоретико-абстрактну, прикладну та інтегрально-синтетичну – подано як суперечливу єдність дискретизуючої та кретизуючої складових. Охарактеризовано супутню інформаційно-цифрову дискретизуючу діяльність і супутню інформаційно-цифрову кретизуючу діяльність як складові супутньої інформаційно-цифрової діяльності, їх окремі атрибути, а також результати – основні види дискретно-цифрових матеріалізованих похідних інформаційних продуктів. Розглянуто головні послідовно-паралельні технічні, технологічні та техніко-технологічні процеси обробної супутньої інформаційно-цифрової діяльності: 1) перетворення дискретного матеріалізованого похідного інформаційного продукту в дискретно-цифровий матеріалізований похідний інформаційний продукт шляхом оцифровки в аналогово-цифровому перетворювачі; 2) власне виробництво дискретно-цифрових матеріалізованих похідних інформаційних продуктів з використанням дискретно-цифрової електронно-обчислювальної машини; 3) перетворення дискретно-цифрового матеріалізованого похідного інформаційного продукту в аналоговий матеріалізований похідний інформаційний продукт у цифро-аналоговому перетворювачі. Визначено склад знаннєво-інформаційного ланцюга проміжних ланок між реальним об'єктом та його фінально-поверхневим позначенням: «Реальний об'єкт – знаннєвий продукт – знаннєво-інформаційний продукт – знаннєво-понятійний продукт – первинний інформаційний продукт – похідний інформаційний продукт – матеріалізований похідний інформаційний продукт – дискретний матеріалізований похідний інформаційний продукт – дискретно-цифровий матеріалізований похідний інформаційний продукт». Виокремлено чотири роди інформаційно-цифрової економіки. Її ядро, або інформаційно-цифрова економіка I роду, представлене виключно супутньою інформаційно-цифровою діяльністю, її видами й атрибутами. Інформаційно-цифрова економіка II роду включає інформаційно-цифрову економіку I роду і виробництво атрибутів супутньої інформаційно-цифрової діяльності як у рамках інформаційної економіки, так і за її межами. Інформаційно-цифрова економіка II роду разом з інформаційною і неінформаційною економічною діяльністю, атрибутами якої є дискретно-цифрові матеріалізовані похідні інформаційні продукти, утворює інформаційно-цифрову економіку III роду. Нарешті, в інформаційно-цифровій економіці IV роду, поряд з інформаційно-цифровою економікою III роду, представлено складові всіх видів економічної діяльності, в яких використовується хоча б один з атрибутів супутньої інформаційно-цифрової діяльності.