ДЕРЖАВА І РИНОК В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ: БОРОТЬБА ПРОТИЛЕЖНОСТЕЙ ЧИ СИНЕРГІЯ ВЗАЄМОДІЇ? - ШАРОВ, Олександр (Економіка України, 2021)
Держава, ринок і глобалізація – це три поняття, взаємний зв'язок і вплив яких можна відстежити протягом практично всього часу їх існування. Можливо, що, як стверджують деякі дослідники-антропологи, у первісних суспільствах економіка не базувалася на ринкових відносинах, але становлення інститутів ринку неможливе без захисту з боку влади (державної або, принаймні, квазідержавної) і навіть більше того – без прямого креативного втручання державної влади. При цьому, однак, слід ураховувати, що в умовах глобалізації відбуваються зміни як у суті держави, так і в тих завданнях, які вона повинна вирішувати. Інколи лунають твердження про ерозію або відмирання національної держави, які поки що не відповідають дійсності. Звісно, політичний та економічний розвиток суспільства вносить свої корективи, однак такі функції, як захист від економічної агресії, законодавче забезпечення добросовісної конкуренції, участь у великих проектах, що не можуть бути здійснені приватним бізнесом, залишаються незмінними по суті, хоча і змінюються за формою – в першу чергу під впливом процесів інтернаціоналізації. Таким чином, можна констатувати, що роль держави в економіці не зменшується, а, радше, збільшується за рахунок модернізації та інтернаціоналізації її функцій. Значення має не кількість, а якість. Але й переоцінювати роль держави, в усьому покладатися на уряд і державних менеджерів теж не варто. Необхідно чітко визначитися з тим, яку саме державу будує країна, і з огляду на це впроваджувати відповідну економічну політику належними методами та інструментами.