РОЗБУДОВА ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ В ПОЛЬЩІ В КОНТЕКСТІ НОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ТА ВИКЛИКІВ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ: ВИСНОВКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - САЛІХОВА, Олена; ГОНЧАРЕНКО , Дар'я (Економіка України, 2021)
У короткостроковому періоді заходи уряду Польщі в процесі євроінтеграції виявилися малоефективними і не дозволили досягнути до 2002 р. поставленої мети – посилити конкурентоспроможність фармацевтичних підприємств. Впровадження стандартів і регламентів ЄС, ухвалення закону про форми підтримки інноваційної діяльності створили підґрунтя для запровадження урядом (за співфінансування фондів ЄС) підтримки науково-технологічних та інноваційних проєктів і запуску галузевої програми InnoNeuroPharm, що, разом з податковою пільгою на дослідження і розробки та іншими заходами політики, дали позитивні імпульси бізнесу. Із вступом до ЄС польські фармацевтичні виробники покращили економічні результати, проте ще і дотепер значно відстають від німецьких як за технологічним рівнем та інноваційною активністю, так і за продуктивністю й оплатою праці. Розвиток галузі ускладнює низка перешкод: відсутність чіткої стратегії та недостатня координація між органами влади; брак стимулюючих механізмів для залучення інвестицій; людський фактор і "промислова корупція". Польщі в процесі євроінтеграції вдалося швидко впровадити "згори вниз" формальні інститути, проте трансформація неформальних інститутів триває і сьогодні. Одна з причин відставання та слабкої конкурентоспроможності української фармацевтики полягає в тому, що євроінтеграційні процеси спрямовуються, передусім, на гармонізацію законодавчого і нормативно-правового регулювання діяльності з виробництва ліків, а не на нарощування потенціалу ендогенного розвитку галузі. Зазначено, що лише запровадження цілеспрямованої комплексної державної політики розбудови "технологічних чемпіонів" у фармацевтиці з опорою на ендогенні інновації здатне "конвертувати" євроінтеграційні процеси в конкурентоспроможні українські продукти і вивести їх на європейські ринки. Обґрунтовано, що без ментально-ціннісних змін, трансформації неформальних інститутів і вдосконалення рамкових умов для інновацій зиски країни від євроінтеграції для розвитку української фармацевтики будуть обмеженими і нездатними скоротити технологічний і економічний розрив з європейськими лідерами галузі.