ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ НОВОЇ СТАТИСТИЧНОЇ ПАРАДИГМИ - БІЛОРУС, Олег (Економіка України, 2021)
Розкрито зміст і внесок монографії А.А. Гриценка «Економіко-інформаційний імператив нової статистичної парадигми» в економічну теорію і статистику. Показано, що в умовах переходу до інформаційно-мережевої системи господарювання статистика, яка сформувалася на основі індустріально-ринкової економіки, перестає адекватно відображати реальність і потребує нових парадигмальних підходів. Оцінено запропонований у монографії підхід до розвитку економічних систем і притаманного їм кількісно-статистичного вимірювання економічних явищ і процесів: натурально-господарським системам відповідає натурально-господарський облік, індустріально-ринковим –– економічна статистика, а інформаційно-мережевим, які нині формуються, –– соціально-часова статистика. Розглянуто наукові положення, що стосуються широкого кола проблем розвитку економіки і статистики, грошових систем, вірусно-тригерного характеру сучасної соціально-економічної динаміки, особливостей відтворювальних процесів, ролі довіри в статистиці тощо. Зроблено позитивний висновок щодо характеристики основних рис нової статистичної парадигми.