СУДОВА ЕКОНОМІЧНА ЕКСПЕРТИЗА З ПИТАНЬ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ - ФОМІНА , Олена; ШУШАКОВА, Ірина (Економіка України, 2021)
Інтеграція національних економік та ринків, можливості великих корпорацій вести міжнародний бізнес, розвиток цифрового сектору економіки сприяють світовим тенденціям глобалізації системи міжнародного оподаткування. Обмін податковою інформацією та проведення спільних податкових перевірок податковими органами зумовлюють необхідність уніфікації підходів до трансфертного ціноутворення транснаціональними компаніями. Активізація проведення податковими органами податкових перевірок з питань трансфертного ціноутворення призводить до виникнення податкових спорів, у тому числі тих, які розглядаються в судовому порядку. Адміністративне судочинство передбачає задіяння ефективного інструмента у вирішенні податкових спорів з питань трансфертного ціноутворення, а саме судову економічну експертизу. Досліджено особливості проведення податкових перевірок з трансфертного ціноутворення і застосування судової економічної експертизи як дієвого механізму в податкових спорах з питань трансфертного ціноутворення. Аналіз судової практики у цій сфері дозволив встановити групи спорів з трансфертного ціноутворення, що розглядаються Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду. Встановлено, що розгляд податкових спорів з питань трансфертного ціноутворення включає три обов’язкових елементи: економічний аналіз, факти (обставини) та юридичну складову (податкове законодавство). Ефективним інструментом урегулювання досудового або дослідчого конфлікту інтересів між податковою службою і платником податків складової «економічний аналіз» є судова економічна експертиза. Досліджено підходи до формулювання запитань, що виносяться на вирішення судової економічної експертизи з питань трансфертного ціноутворення. Визначено, що висновки судових експертів формують якісну і ґрунтовну доказову базу платників податків у податкових спорах у сфері трансфертного ціноутворення.